Josep M. Quer Canaleta

L’any 2012 em vaig adonar, com ens passa a molts, que era un gran desconeixedor del poble. Sabia el que havia viscut, però desconeixia les arrels i el que ens havia portat a ser com érem. Sabia que en Benet Valentí havia estudiat, recollit i documentat molta part de la nostra petita trajectòria, en el context de la història en general. Ara bé, en Benet s’havia mort feia anys i la nostra història i el que ell havia investigat i documentat estava arxivat en part a l’ajuntament i en part a l’Arxiu Comarcal de la Selva, on estava a disposició però bàsicament agafant pols.

Era una llàstima que aquest llegat quedés d’alguna manera perdut i, per tal de cobrir la meva manca de coneixement, vaig decidir, partint del fons d’en Benet, anar documentant per mi la història del poble, però deixant-ho també publicat en un blog que vaig crear (http://historia-bti.blogspot.com/) perquè tothom que tingués inquietuds similars pogués consultar-ho.

Queda molta feina per fer, ja que en segons quins aspectes he continuat investigant i documentant temes a part dels que havia treballat en Benet, però encara hi ha documents i articles que ell va escriure pendents de rellegir i publicar.

Al mateix temps, entre el 2015 i el 2019, al programa Posa’t al dia de Ràdio Bonmatí, se'm va permetre fer divulgació setmanal de les nostres arrels. I precisament va ser en aquest programa, ajuntant el projecte d’en Xavier Sarsanedas i la iniciativa de la Mei Brescó, on es van assentar les bases d’aquesta web.

Aquesta finestra oberta ara des de l’Ajuntament és l’oportunitat definitiva per fer visible la nostra història. Un web actiu i viu que anirà creixent amb el temps. La idea és que tots contribuïm a conèixer i fer conèixer les nostres arrels i la nostra identitat, per això es demana la col·laboració de tothom aportant material (articles, fotos…). Des d’aquí us emplaço a posar-hi el vostre granet de sorra. Tots coneixem la nostra història, si la posem en comú, tindrem la història de tots, és a dir, el que fa de Sant Julià del Llor i Bonmatí un municipi singular i únic.

 

[Retrat dibuixat per Ana Ivette Chatara Jiménez]