Modest Fluvià (1925-2015)

[Text extret de l'article publicat per Mn. Martirià Brugada a L'Amic núm. 44 (pàg. 39-41), "Modest Fluvià Aiguabella. Escultor d'una prolífica obra religiosa"]

Aquest escultor va néixer a Sant Esteve d’en Bas el 1925 i va morir a Olot el 5 de setembre del 2015.

A l’església parroquial de Santa Maria de Bonmatí hi ha dues imatges que van sortir de les seves mans i que van ser encarregades per l’aleshores rector de la parròquia, Mn. Àngel Pla Masó, d’acord amb el suggeriment de l’arquitecte Josep Pla i de Mn. Genís Baltrons.

En primer lloc cal fer esment de l’esvelta imatge de la titular de la parròquia, la Immaculada Concepció. Fou tallada el 1975. En un principi no portava aurèola i se l’hi afegí posteriorment. Aquesta imatge va ser sufragada per la Maria Feliu, vídua Massana, i va substituir una imatge de la Mare de Déu de Montserrat de ceràmica de Quart que presidí inicialment l’església.

Posteriorment es col·locà la imatge del Sant Crist. Fou tallada el 1988 i presideix l’església des d’aleshores substituint la petita imatge metàl·lica que presidia l’església des del dia de la seva benedicció, com es pot veure en fotos d’aquesta celebració. Fou sufragada pels feligresos de la parròquia.

Modest Fluvià va ser un dels pessebristes d’Olot amb més llarga trajectòria. Germà del capellà i missionista Mn. Lluís Fluvià Aiguabella (1926–2011), es troben moltes obres seves en el camp de l’escultura religiosa a diverses esglésies de les comarques gironines i també d'arreu de Catalunya, a més de França, Amèrica...

També va ser conegut per obres de caràcter civil, com ara el monument homenatge al pagès o La família camperola (1970) a l’entrada dels Hostalets d’en Bas. 

En el món de la faràndula popular, l’any 1986 va fer els Gegants d’en Bas, en Gaiotàs i la Biela, i l'any 1991 va donar vida a la faràndula de Sant Quintí (Vall d’en Bas).