L'Ajuntament alerta del perill dels pous de les mines no senyalitzats

Va tenir lloc: 
Dijous 5 de juliol de 1984

L'Ajuntament emet un informe que envia a Protecció Civil i a la delegació territorial de la Generalitat alertant del perill que suposen els pous abandonats i no senyalitzats que hi ha a tota la muntanya de Sant Julià.

El Punt Diari es va fer ressò de la notícia:

Sant Julià del Llor i Bonmatí controlaran els pous abandonats

SANT JULIA DEL LLOR-BONMATÍ (Del nostre corresponsal, Josep Món del Raval).—L'abundància de pous existents en el nucli de Sant Julià del Llor, i principalment en el bosc i rodalies dels camins que es dirigeixen a l'ermita, han estat objecte de tractament en el ple municipal de Sant Julià-Bonmatí, i l'alcaldia hi ha emès un informe.

L'Ajuntament de Sant Julià del Llor-Bonmatí ha fet arribar un informe als responsables dels serveis provincials de Protecció Civil, atès un escrit del Govern Civil, sobre els perills existents en el terme municipal de Sant Julià-Bonmatí, principalment en el nucli de Sant Julià del Llor i a la muntanya de camí a l'ermita de Sant Julià. L'escrit contestat per l'Ajuntament de Sant Julià del Llor-Bonmatí conté una memòria on s'explica la causa que al bosc de Sant Julià es trobin pous i forats perillosos.

LES EXPLOTACIONS MINERES SÓN LA CAUSA

A l'informe, s'entén que els pous i forats són deguts a l'explotació en temps passats de mines de barita, plom o d'altres materials, i que els forats no són protegits, i són perillosos a causa de la brossa, arbres i matolls, que, afegits amb terra provinent de les pluges, han tapat els forats, però molt superficialment, i fan que aquests siguin un perill constant per als afeccionats a la muntanya, caçadors i boletaires.

L'Ajuntament es manifesta conscient dels esmentats perills que representen les circumstàncies ressenyades, però sempre s'ha enfrontat amb les dificultats que els terrenys són de propietat privada i quan s'ha parlat amb els propietaris, que són veïns d'Anglès, al·leguen que el problema és dels anteriors concessionaris de les explotacions mineres i no pas d'ells.

Per altra banda, a l'informe de l'alcaldia es manifesta la dificultat de fer una adequada senyalització, vista l'abundància de pous i mines, i la seva dispersió i allunyament, cosa que fa que els treballs de senyalització siguin molt costosos per al municipi. Qualsevol senyalització que es proposés sense comptar amb un bon aïllament faria que els senyals que es col·loquessin hi romanguessin poc temps.

L'informe també ha estat enviat a la delegació territorial de la Generalitat.