L'aiguat del 1919

 
L’aiguat del 1919 va passar el dimarts 7 d’octubre i va afectar una àmplia zona des del Pasteral fins a Girona, causant desperfectes importants sobretot a la zona entre Anglès i Bescanó i concretament a la Colònia Bonmatí.
 
Segons va publicar el Diario de Gerona de Avisos y Noticias en la seva edició del dijous 9 d’octubre del 1919, des del diumenge ja estava plovent i va ser la nit del diumenge al dilluns quan la pluja va ser més important i va provocar als rius una avinguda important, especialment al Ter, però sense que fes preveure res anormal. El dilluns va deixar de ploure i tot feia pensar en un canvi de temps. Però no va ser així, ja que el dimarts a la matinada va tornar a ploure de manera important i això ja va provocar el desbordament del Ter des del Pasteral fins a Girona.
 
A la Colònia Bonmatí hi ha haver una gran crescuda del riu, de manera sobtada i violenta, entre les 4 i les 5 de la matinada.
 
El cabal d’aigua que portava el Ter era tan gran que gairebé omplia totalment els ulls del pont de Bonmatí i va deixar la línia de tren totalment inutilitzada.
 
L’altura de l’aigua es compta que va arribar a ser de 8 pams.