La festa major a la Colònia del 1940 al 1979

Benet Valentí va escriure sobre la festa major després de la guerra:
 
Després de la guerra, els èxits van seguir fins a finals de la dècada dels 70, i sempre, l’endemà de la festa, el dilluns de Pasqua, havia estat un dia festiu i això permetia que la nit del diumenge fos sempre exitosa per l’assistència de forasters, especialment joves. Amb tot i això, la nit del dilluns, també, Déu n’hi do la concurrència. És clar que s’hi afegia tota la gent de la colònia. Semblava que els matrimonis es tiressin al carrer ballant valsos, pericons i polques.
 
El ball robat, el ball de l’espelma, el ball de rams, el ball del fanalet, el ball dels casats (casat i soltera i a la inversa), eren tanmateix ben divertits.
 
La nit del diumenge era per excel•lència la nit de l’estrena de vestits, tant per part dels nois com de les noies, però amb preferència de les donzelles. Les mares, abillades a vegades amb les robes del seu casament, acompanyaven la filla o les filles a l’envelat. L’amor maternal les obligava a seguir i viure l’alternança, el goig que feien, i la competència que tenien, tot guipant qui posseïa més números per ser el seu gendre.
 
“Caballitos”, barques, xurrero, retratista, virolles, paradetes de quincalleria, etc., animaven una festa entranyable que amb lletres majúscules i amb tot el seu contingut dels seus mots era la FESTA MAJOR.
 
La gent de la colònia estimava i respectava la diada com a tal i cada any l’esperava amb il•lusió. A les cases es feia la festa grossa i vulgarment es deia que posaven l’olla grossa dintre de la petita, ja que les famílies amb llur parentela es reunien entorn d’una taula amb els millors menjars.
 
Majoritàriament els homes -les dones estaven ocupades a la cuina- es reunien a la Plaça de D. Manuel i amb les autoritats d’Amer i la cobla feien una cercavila i es dirigien cap a l’església per tal d’assistir a l’ofici, que es celebrava amb tota solemnitat. L’església quedava plena de gom a gom, ja que els habitants de Bonmatí eren molt solidaris a la festa.
 
El dimarts, acabada la festa, es celebrava la tornaboda, generalment a la font del Bac de Trullàs. Encara que ja era dia feiner, s’hi aplegava una bona colla de gent amb la família.
 
La festa sempre era organitzada pel jovent i, des de tres o quatre dies abans, aquests ja miraven el cel per veure quin temps es preparava, perquè la pluja era l’enemic principal. Si no hi havia aital contrarietat, llavors tot era positiu i els guanys eren destinats al manteniment del futbol de Bonmatí. Això provava que no estimava només la festa major, sinó totes les activitats del poble.
 
D’algunes anècdotes dels joves que organitzaven la festa major també en parlen Pere Motjer i Josep Costa a L’Amic número 3 (pàg. 23-24):
 
També formàvem part de la Comissió de la Festa Major que organitzava el jovent. En dues ocasions vam organitzar pel compte nostre. Totes dues van tenir les seves tragèdies. La primera per no haver demanat el permís corresponent a Informació i Turisme. El divendres abans de la festa vam haver d’anar al Govern Civil de Girona, acompanyats del Sargent de la Guàrdia Civil d’Amer, el qual va telefonar que l’esperéssim al tren de dos quarts de quatre. Després de les amenaces del Governador que volia suspendre la festa, li vam contestar que a nosaltres no ens importava, ja que l’envelat estava construït, les orquestres llogades, els programes tirats i que la gent, que seria molta aquell dia, es presentaria igual, nosaltres no responíem de res i fent un gest de girar-se les butxaques, volent demostrar que no hi havia res per pagar tot allò contractat, va decidir finalment que seguís la feta endavant.
 
Al següent any a conseqüència de la tibantor que hi havia entre els Armengol i F. Mata i Pons, també a les sis de la tarda del dissabte abans de la festa, el Director de Mata i Pons va fer arrancar les porteries del camp de futbol per tal que l’endemà no es pogués jugar. De discussions n’hi va haver, però a les vuit les porteries estaven altra vegada posades.
 
Un cop acabada la guerra, concretament l’any 1940, el programa de la festa major ja estava editat en castellà i així va continuar fins que no va tornar la democràcia.
 
 
 
 
La invitació del programa, escrit amb totes les floritures de l’època, diu:
 
Ya mayo ha llegado
de gala vestido
las aves el nido
habrán empezado
la mente ha soñado
caricias amantes
y dulces instantes
de un día pasado
 
¿Pasado?... No amigos. La ocasión vuelve a sonreír con su gracia encantadora y como antaño vendrá a visitar nuestra Fiesta Mayor para mirar sus propios encantos en los ojos dulces de nuestros hechiceros capullos en flor…. ¡Oh! Tímidas rosas.
 
Bajo un magnífico entoldado nunca visto en Bonmatí ni alrededores, pretendemos ofreceros las felicidades de un nuevo paraíso terrenal.
 
Las orquestras “LA SELVATANA” y “AS DE ANGLÉS” han de adormecer nuestros espíritus entre los brazos cariñosos de la amiga que adoráis. Todos los sabéis, son las orquestras del éxito formidable.
 
Repetimos que la ocasión vuelve a sonreír con su gracia encantadora porque las flores lo sueñan, las muchachas lo dicen, las aves lo cantan y todos los esperamos.
Amigos, Vuestra presencia ha de ser el alma de la Fiesta y el sol que alumbre sus geniales encantos.
 
Para los días 12, 13 y 14 de Mayo quedáis invitados y esperamos nos cabrá el honor de proporcionarnos la satisfacción más completa, la cual empezareis ya a sentir a leer cada uno de los renglones de nuestro adjunto.
 
Amigos ¡Hasta el día 12 de Mayo!
 
En les notes que incloïa el programa, resulta curiós l'advertiment següent:
 
No será permitida la entrada en el entoldado a toda persona que no baile o no sea abonado.
 
És a dir, o ballaves o tenies palco... o allí no hi feies res...
 
D’aquesta època podria molt ben ser el que es descriu a l’escrit publicat a L’Amic número 5 (pàg. 31-32) per Esteve Tana amb el títol “Al Company Pere d’Olot”, en què es relata l’ambient de la festa major i els protagonistes d’aquella època.
 
Situant-nos en l’any 1942, el programa de la festa va ser:
 
 
La invitació del programa deia:
 
De una linda cuna de flores, flores del mes de Mayo, al melódico canto de los ruiseñores, desplegando las rosas sus corolas, surge de la alegría primaveral, nuestra FIESTA MAYOR, para iluminar y extasiar a todos los corazones, el placer vivir unos días felices
.
A tal fin, el C. DE F. BONMATÍ, haciéndose participe del sentir joven, y para dar mayor realce a la mencionada fiesta, ha contratado un magnífico Entoldado  y las renombradas orquestras “El AS” de Anglés y “Mozart” de Amer, las cuales, al unísono, harán las delicias de los grandes y los jóvenes, por su estilo e incomparable música clásica y moderna.
 
Asimismo dicha Comisión, deseosa de que esta festividad brille por propia luz, invita y espera de todos los pueblos vecinos que cooperarán eficazmente para darle el esplendor merecido.
Mayo de 1942
 
Tal com es pot veure, doncs, si bé eren els joves els que organitzaven la festa major, la celebració l'emparava el C. de F. Bonmatí.
 
També destaca l’èmfasi que es posa en aquest programa i en els següents del propietari de l’envelat.
 
Per acabar, cal remarcar la nota dels horaris de trens:
 
Además del horario normal de trenes, la Comisión ha organizado para la mayor comodidad del público un servicio de trenes especiales que regirán en la siguiente norma durante los días 24 y 25 de Mayo.
Salidas de Gerona a las 15 y 21’40 h.
Salida de Bonmatí para Gerona a las 21 h.
Salida de Bonmatí para Amer a las 22’20 h.
 
Tal com podem veure, ja l’any 1942 s’organitzaven trens especials per acudir a la festa de Bonmatí. Això, que es va anar repetint durant anys, dona una idea de la rellevància de les festes majors en aquella època i de la festa de Bonmatí en particular.
 
De la festa de l'any 1942, Josep Pigem, que va estar durant més de 15 anys involucrat en l’organització de la festa major, comenta:
 
Serà bo de recordar que en el 1942, el preu de l’entrada del jovent a l’envelat era de dues pessetes, mentre que per les noies i pels matrimonis l’accés era gratuït. El cost de l’As d’Anglès de tres dies d’actuació era de 1.938 pessetes i l’orquestra Mozart d’Amer per un dia en va cobrar 360. En Satorra de Palamós pel lloguer de l’envelat va cobrar 2.550 pessetes. Isern i Yolanda, la parella de ball que va venir de Barcelona, en van cobrar 250 amb la censura d’aquell temps inclosa. El lloguer del piano 100 i el del micro 200.
 
També serà bo de recordar que en aquell mateix any 1942 hi va haver tres partits de futbol: Els equips de la Cellera i Bescanó, van cobrar 250 i 350 pessetes respectivament, Bonmatí – Anglès (300) i Bonmatí – Santa Coloma també 300, i cada arbitratge estava estipulat en 30 pessetes.
 
En relació amb el micro, hi ha una nota al programa que diu:
 
Durante las sesiones de baile estará instalado un micrófono con sus respectivos altavoces.
 
És a dir, no tan sols el micro era una despesa a càrrec de la comissió de festes, sinó que a més era un fet destacable mencionar-ho en el programa en una nota específica.
 
El programa de l’any 1944 va ser imprès per la Impremta Pagès d’Anglès:
 
 
 
 
La invitació deia:
 
Colonia de Bonmatí bañada por las aguas del Ter y que sigue su rumbo hasta el Mediterráneo. Por las faldas fragantes de sus montañas, se deslizan campos risueños en alegría de colores.
 
Bonmatí, que todo el año está entregado al trabajo, en la oficina, la fábrica, el campo y los niños en la escuela. Se acerca la fiesta, invitación al ensueño, regalo y vida fácil.
 
Fiesta Mayor, primavera, mes de mayo, mes en que las flores desprenden perfumados aromas y los pájaros nos alegran con sus melodías en ricos cantares.
 
El cantar de la tenora, las notas melódicas de los violines y saxofones, hacen rejuvenecer los corazones, se olvida el pasado, todo sonríe, mujeres, hombres y niños, pájaros y flores. Mes de Mayo. Fiesta Mayor.
 
Asimismo esta Comisión, deseosa de que esta festividad brille por luz propia, invita y espera de todos los pueblos y vecinos cooperaran para darle el esplendor merecido.
 
Mayo de 1944
 
També es destaca la copa que va cedir Josep M. Bonmatí per a l’encontre disputat entre el C. de F. Girona i el C. de F. Anglès.
 
I també, tot i que surt en altres programes, el ball del dilluns a la nit, que s’anunciava com el “BAILE DE DESPEDIDA donde los casados recordarán las fiestas de antaño”.
 
De les notes crida l'atenció que no era permesa l’entrada de menors de 18 anys a l’envelat.
 
Anant a la dècada dels 50, concretament al 20 de maig del 1956, trobem publicada al diari de Girona Los Sitios una notícia relacionada amb l’horari extraordinari de trens per la festa de Bonmatí:
 
L’any 1957 el programa de la festa major va ser:
  
 
 
 

Els anunciants de la festa varen ser: motos i bicicletes Pedro Vilaplana (Bescanó); Carnisseria Eugeni Casacuberta (Bonmatí); Ebenisteria Remigio Salló (Bescanó); Màquines de cosir, rentadores, ràdios Martín Quintana (Anglès); Panaderia Miquel Massana (Bonmatí); Fàbrica d’espardenyes Jaume Turró Vilanova (Girona); Magatzems Sarquella, S.L. (Colonials – cereals) (Girona); Camiseria i Confeccions La Gerundense (Girona); Sastreria Lluís Font (Anglès); Perruqueria Concepció Puigdemont (Bonmatí); Perruqueria Juan Xifre (Bonmatí); Barberia Benet Valentí (Bonmatí); Casa Ribas (Anglès); La Familiar Gerundense, Institut Badalonés de Seguros – representant a Bonmatí Josep Puig Planas; Venda i reparacions de bicicletes Manuel Roura (Bonmatí); Recader M. Barcelona (Anglès); Magatzems Volcan – Claudi Vinadé (Girona); Distribuïdora de Papelera del Ter (Sta. Eugènia de Ter); Comestibles – cafè Juan Surroca (Bonmatí); Transports Font (Anglès); Taxis Albó (Anglès); Perruqueria Joaquim Tura (Vilanna) – Lampisteria Juan Cat (Anglès); Calçat Gaspart Giralt (Bonmatí); Caixa d’Estalvis Provincial de Girona.

Com eren les festes durant l’època dels 50 ho descriu Josep Vidal Carbó en l’escrit “La Festa Major dels anys 50”, que encara que es tracta de vivències de la festa d’aquells anys, pot descriure la festa major de Bonmatí en general:
 
Recordo, jo aleshores era un vailet de 10 o 12 anys, que la Festa per nosaltres era més que els tres dies que podia durar. Començava una setmana abans. Tots a l’aguait de que comencessin a arribar els primers materials per a muntar l’envelat ja no desemparàvem aquell lloc fins que s’enduien l'última fusta.
 
Més tard començaven a venir les parades de tir, les barques i el mateix dia de la festa els carros dels gelats, la virolla i els que venien bufes, espantavelles i les pilotes de goma. En aquell temps, no hi havia altra cosa.
 
El dia abans arribaven els primers convidats, eren els que venien de més lluny, els de prop ho farien el mateix dia de la festa.
 
Tot estava a punt per començar, l’ambient era ja de Festa Major. Encara em sembla veure les plomes de l’aviram volant arreu.
 
Començava després la nostra recerca de diners. Els pares 4 pts., 2 de l’avi o del padrí, que feien, amb les tres o quatre que després de molt rondinar estiràvem a les tietes, un petit capital de 10 o 12 pessetes per “polir-nos” aquests dies.
 
Ja som a la Festa Major. Cap al migdia tots a l’Ofici; esperàvem a l’orquestra que tot fent el passa carrers arrossegava la gent cap a l’església.
 
Hi anàvem tots menys la mare i l’àvia que es quedaven a casa per fer l’últim chup-chup al rostit i fer el sofregit de l’arròs. Després, la sardana al davant de l’església i tot seguit concert-vermut.
 
Arribada l’hora de dinar, tots a taula, colze per colze, tots menys la mare i l’àvia que anaven servint els més menuts i jo vigilant la llauna de les galetes que no es podia encetar fins després de dinar, a les postres, quan la mare no ho veia l’avi em deixava tastar el moscatell d’amagat. Darrera, el cafè i el conyac o anís a granel, fària pels homes, caliquenyo per l’avi i un sucre per mi.
 
Després tots a l’envelat. La mare vindria més tard i marxaria de seguida. S’havia de preparar el sopar.
 
En un obrir i tancar d’ulls ja m’havia polit les 10 peles amb la gasosa, el tir i la bufa, després a menjar i si feia sort encara feia un parell de pessetes més, junt amb algun clatellot del pare.
 
Després les 6 sardanes, ball amb corbata, americana i fins i tot els més grans amb armilla. Vàlgam Déu, quin suar... Home, és la Festa Major.
 
Acabat el ball a l’envelat, correguent cap a sopar. Menú: menuts d’aus amb pebrot i tomata i el rostit que havia sobrat del dinar. Sempre hi havia algú que no tenia gana, se sentia empatxat, devia haver estat el xampany i això que era Montesquiu.
 
Havent sopat, tornar la roda, les sardanes i després el ball.
 
Acabat el ball els forasters de més a prop cap a casa seva, no sense abans haver convidat a tots a la seva Festa Major. Els de més lluny marxarien l’endemà.
 
Nosaltres després a vigilar com se n'anaven les parades i l’envelat no sense neguit, doncs la Festa Major del proper any encara era molt lluny.
 
I l’any 1960:
 
 
 
 
Els anunciants del programa varen ser: Agencia Ribas – Motjé de Girona i representant a Bonmatí Fèlix Garangou Puig; Transports Francesc Barnadas (Bonmatí); Fruites i verdures Moreno (Girona); Menjars i comestibles Josep Bosch (Carretera Bonmatí); Panadería y comestibles Antonio Oriol Ctra. Vilanna (Bonmatí); Sastreria Lluís Font (Anglès); Magatzems Sarquella (Girona); Fàbrica d’espardenyes Jaume Farró Vilanova (Girona); Fruites i Verdures Salvador Camarasa (Girona); Perruqueria Joan Xifre (Bonmatí); Narcís Vilagran (Anglès); Martín Quintana (Anglès); Ciclos Roura (Vilanna – Bonmatí); Magatzems Volcan – Claudi Viandé (Girona); Barberia Benet Valentí (Bonmatí); Perruqueria Joaquim Tura (Vilanna- Bonmatí); Carnisseria Eugeni Casacuberta (Bonmatí); Panadería y comestibles Miquel Massana (Bonmatí); Carsodo (Bescanó); Distribuidora Papelera del Ter (Sta. Eugènia); Gestoria Ridaura (Girona); Pedro Vilaplana – motos, radios (Bescanó); Comestibles Joan Surroca (Bonmatí); Destilerías Riubrogent, Ausavell, D. Pedro Rodeja (Sarrià de Ter); Caixa d’Estalvis Provincial de la Diputació de Girona.

Aquest any 1962 es va implantar per primera vegada, tal com es pot veure, el títol de “Mis Productora”, adreçat a les noies de 18 a 25 anys treballadores en una de les dues fàbriques.
 
 
No se sap si es va continuar celebrant els anys següents, però sí que se sap que a partir del 1969 es va celebrar l’elecció de la pubilla.
 
El 20 de maig del 1961, el diari Los Sitios publicava:
 
Mañana domingo y el lunes, Festividad de Pascua de Pentecostés, la vecina población de Bonmatí celebrará su Fiesta Mayor, a la que concurren muchos anglesenses. 
El domingo a las 7 de la mañana y en la Capilla de la Colonia, habrá Misa de Comunión y, a las 11, Oficio  Solemne con acompañamiento de orquesta, al que asistirán las dignísimas Autoridades locales. 
Entre los diversos festejos populares, caben señalar la pasacalle de gigantes y cabezudos, las audiciones de sardanas y los bailables en el Entoldado, los cuales serán amenizados por las orquestas Els Verds de Mataró y La Principal Amerense. 
El concurso de pesca deportiva, que todos los años organiza la Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y Comarca, ha sido señalado para el domingo siguiente, día 28.
 
Cal destacar que sembla que es va organitzar una cercavila de gegants i capgrossos, i no es té constància que se n'hagués celebrat en cap festa anterior ni que tampoc tornés a haver-n'hi.
 
L’any 1962:
 
 
 
 
Els anunciants del programa varen ser: Agència Ribas – Motjé; Distribuidora Papelera del Ter (Sta. Eugènia); Caja Hispania de Prveisión y Central de Seguros, S.A. – Lluis Comalada Giralt; Rellotgeria Barceló (Representant a Bonmatí Miquel Barceló); Tintoreria A. Regolta (Salt) – representant a Bonmatí Rosita Torras; Fàbrica d’espardenyes Jaume Farró Vilanova (Girona); Perruqueria de senyores Concepció Puigdemont (Bonmatí); Panadería y comestibles Antonio Oriol (Carretera Vilanna – Bonmatí); Peixos M. Suñer (Girona) – representant a Bonmatí Lluís Torrent Albertí; Sabates i espardenyes Rosita Torras (Vilanna – Bonmatí); Cuines de gas butà Joaquim Tura (Vilanna – Bonmatí); Fruites i verdures Salvador Camarasa (Girona); Perruqueria Joan Xifre; Transports Francisco Barnadas (Bonmatí); Carmisseria Eugeni Casacuberta (Bonmatí); Fruites Moreno (Girona); Menjars i comestibles Josep Bosch (Carretera – Bonmatí); Magatzems Sarquella, S.L. (Girona); Osasis Bar i perruqueria Josep M. Casas (Vilanna); Empresa Espinet; Ciclos Roura (Vilanna); Martín Quintana; Carsodo; Fleca Miquel Massana; Gestoria Ridaura – representant a Anglès Joaquim Costa Tura; Caixa d’Estalvis Provincial de la Diputació de Girona.
 
El dia 1 de juny de 1963, el diari Los Sitios va publicar:
 
El próximo domingo y lunes, Fiesta de Pentecostés, la vecina población de Bonmatí celebrará su Fiesta Mayor, con brillantes actos y festejos. 
A las 10’30 de la mañana del día 2, tendrá lugar la pasacalle por la colonia, acompañando al Magnífico Ayuntamiento a la iglesia para asistir al Oficio Solemne.
Por la tarde habrá audiciones de sardanas y sesiones de baile. 
El lunes, día 3, proseguirán los actos y festejos, los cuales prometen verse muy concurridos y animados 
CONCURSO DE PESCA 
Con motivo de la Fiesta Mayor de Bonmatí, el próximo lunes, desde las 6 a las 11 de la mañana, tendrá lugar un concurso de pesca deportiva, prueba organizada por la Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y Comarca. 
Este concurso es valedero para el Campeonato Nacional, el cual da opción al Trofeo del Generalísimo. 
 
El 6 de juny del 1965 el mateix diari publicava:
 
El próximo domingo la población de Bonmatí celebrará su Fiesta Mayor, que por ser la primera de la comarca, la asistencia de forasteros es considerable. 
Su proximidad a nuestra villa influye a que los anglesenses acudan en mayoría y más en los momentos actuales que los medios de locomoción facilitan el desplazamiento por ferrocarril y carretera. 
Entre los actos religiosos cabe resaltar el oficio solemne y de los festejos populares, además de las audiciones de sardanas y bailables, el concuso oficial de pesca deportiva organizado por la Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y Comarca, cuya prueba se iniciará a las seis de la mañana, para dar fin a la misma a las once. 
Muy lucida promete ser la Fiesta Mayor de Bonmatí y no hay duda que la afluencia de comarcanos será tal vez más numerosa que años anteriores, si tenemos en cuenta la calidad de actos y festejos programamados. 
En la crónica de la próxima semana procuraremos insertar cuanto de interés hayan tenido las referidas fiestas de Pentecostés, que este año tendrán su celebración en las postrimerías de la primavera, ya que tan sólo faltarán dos semanas para la llegada del verano. 
 
Avançant-se una mica, l’11 de maig del 1967 es va publicar, anunciant la festa major:
 
FIESTA MAYOR DE BONMATÍ 
El próximo domingo. Festividad de Pentecostés, se iniciarán los actos y festejos de la Fiesta Mayor de Bonmatí, los cuales finalizarán el lunes por la noche. 
Como acto religioso sobresaliente cabe señalar el Oficio Solemne con acompañamiento de orquesta, con asistencia de las dignísimas autoridades locales, el cual tendrá lugar a las once de la mañana del próximo domingo. 
Entre los diversos festejos populares sobresalen las audiciones de sardanas, sesiones de bailables, juegos infantiles, tiradas al plato y prueba oficial de pesca deportiva, los cuales han despertado el natural interés como todos los festejos populares de una Fiesta Mayor. 
CONCURSO DE PESCA 
La Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y comarca tiene anunciado para el próximo día 14 un concurso de pesca deportiva valedera para el campeonato regional y nacional, cuya celebración tendrá lugar en los parajes de Bonmatí, muy propicios para efectuar buenas capturaciones. 
Esta prueba oficial es ya tradicional en el programa de la Fiesta Mayor de Bonmatí, cuya competición siempre ha despertado gran interés entre los pescadores, que ya en buen número se han inscrito para tomar parte en la misma.
 
Situant-nos ja en el 1970 tenim:
 
 
 
 
En aquest programa, la presentació que hi apareix és el mateix text que es va publicar al diari Los Sitios en data 30 d’abril de 1970, dintre de la secció d’Anglès.
 
Transcurridos ya los días festivos del Roser de La Sellera de Ter, está ya en puerta el Roser de Amer y a los quince días, la vecina población de Bonmatí, abrirá sus brazos de par en par, para recibir al forastero que acudirá a tan hospitalario pueblo para compartir y gozar de los actos y festejos programados, los cuales, no hay duda, han de ser de la complacencia de cuantos acudan a la Fiesta Mayor de Bonmatí, que por ser la primera en nuestra comarca, ha de resultar más bella, más atractiva y concurrida.
 
Esta población siempre se ha distinguido por su perfecta organización, lo que ha hecho posible que su Fiesta Mayor haya merecido el calificativo de hermosa, tal como nos la describe la señorita María Ángeles Torrent, en la siguiente rima:
 
La nostra Festa Major,
que celebrem en primavera,
de totes es la millor,
la més bella i encisera.
 
La población de Bonmatí es laboriosa y procura siempre para el futuro, se interesa por todas sus cosas, por insignificantes que sean, avanza, se engrandece, y fiel testimonio de ello es el Grupo de Viviendas no ha mucho inauguradas, y que son la admiración de unos y otros, de todos, por su bello emplazamiento, cuya denominación no es otra que el de "Bon Dia", muy adecuado por cierto. Del referido Grupo de 'iviendas la señorita Gloria Casadevall nos lo relata de la siguiente manera:
 
A "Bon Dia" tot somriu,
és Primavera florida.
Tot és bell, tot és joliu,
és l'encís de nostra vida.
 
En su día procuraremos insertar el programa de los actos y festejos de tan atractiva Fiesta Mayor, a la que acudirán buen número de forasteros, los cuales dejarán de serlo, una vez entre los vecinos de Bonmatí, quienes viven muy enamorados de su pueblo, como lo demuestran unos versos conocidos de la gentil señorita Asunta Boixés Saña, y que son expresados de la siguiente manera:
 
Des del cim d'eixa muntanya,
jo et veig més bell, Bonmatí,
el Ter que tot l'any et banya
sembla més riu des d'ací.
I com creixes, cada dia,
com avances i et fas gran,
és així com jo et volia,
un Bonmatí ressonant.
 
En crónicas sucesivas procuraremos dar más amplia información de tan magna Fiesta Mayor de Bonmatí, que por su vecindad también es propia de los anglesenses.
 
Destaca del programa, com a fet rellevant i remarcat amb majúscules, la interpretació de La Santa Espina en les sardanes de diumenge.
 
També crida l'atenció l’elecció de la pubilla 1970-1971, en què va resultar elegida Paquita Puig i com a dames d’honor Dolors Boixés i Antònia Torrent. Així ho relatava la crònica del diari Los Sitios:
 
Como epílogo de la fiesta mayor de Bonmatí, por la noche, en el entoldado hubo concierto de música clásica a cargo de la cobla orquesta La Principal de La Bisbal y la elección de la Pubilla de Ia fiesta mayor de Bonmatí.
 
Difícil por demás resultó la elección de la Pubilla, por cuánto Bonmatí es un jardín de bellas señoritas, cosa contrastada por los asistentes al acto, que por cierto llenaron el amplio y lujoso entoldado. Efectuado el recuento de votos resultó elegida Pubilla de la fiesta mayor de Bonmatí la distinguida y bella señorita Paquita Puig, cuya elección fue recibida con cariñosos y prolongados aplausos por el numeroso público, de los que también fueron partícipes las damas de Honor, lindas señoritas, Dolores Boixés Saña y Antonia Torrent.
 
El buen tiempo contribuyó a la brillante de la fiesta mayor, la que hacen resaltar en un verso las poetisas Bonmatinenses señoritas Gloria Casadevall Gironès, Antonia Torrent y Asunta Boixés Saña, del que extractamos la siguiente rima:
 
Durant la Festa Major,
tinguerem bon temps cada dia.
Donem grácies al Senyor,
el qui sempre lloat sia.
 
També, en relació amb l’elecció de la pubilla, es té constància que l’any 1969 va ser escollida com a pubilla Maria Torrent i com a dames d’honor Maria Àngels Torrent i Dolors Trias.
 
En aquest programa ja no es parla de servei especial de trens -el tren havia deixat d’existir el 15 de juliol del 1969-, sinó que aquí ja es parla de servei especial d’autobusos.
 
El 1971:
 
 
 
L’organització d’una desfilada de models el dilluns de la festa no s’ha trobat en cap més programa.
 
Quant a l’elecció de la pubilla, va ser elegida Remei Hosta i com a dames d’honor, Catalina Torrent i Maria Pont.
 
L’únic anunciant del programa va ser Philips, amb el seu representant, Manel Roura, i anunciant el que era moda a l’època: televisors (amb una imatge de toros a dins la pantalla) i neveres.
 

Situant-nos en l’any 1972, trobem publicat al diari Los Sitios del dia 27 de maig la notícia següent, emmarcada en la secció relacionada amb Anglès:

Después de la celebración de algunos Rosers entre ellos el de Amer y de la Sellera de Ter, ahora van a empezar la Fiestas Mayores en nuestra comarca, la primera de ellas la de la vecina población de Bonmatí que tendrá lugar, Dios mediante, el próximo domingo y lunes Festividad de Pascua de Pentecostés, a la que asistirán un número considerable de comarcanos, entre ellos los vecinos de nuestra villa, los anglesenses, quienes se darán cita a la misma.
 
Los bonmatinenses ya han esparcido a los cuatro vientos, como vulgarmente se dice, su amable y sincera invitación bien acogida por todos los pueblos vecinos, cuya deferencia, una vez más, también, ha sido muy agradecida, por cuyo motivo no será de extrañar que sea un número muy elevado de personas que acudan a la Fiesta Mayor del vecino pueblo de Bonmatí.
 
Los actos religiosos se iniciarán a las once de la mañana con un Oficio Solemne, acompañado por la orquesta Maravella, al que asistirán la dignísimas autoridades.
 
El lunes, a las nueve de la mañana, se celebrará misa participada en sufragio de los difuntos.
 
Los festejos populares se iniciarán a las doce y media del mediodía, con interpretación de sardanas en la Plaza de Don Manuel.
 
Por la tarde, a las cinco, audición de sardanas en la misma plaza y seguidamente sesión de bailables en el entoldado.
 
A las once de la noche, sardanas y a continuación bailables.
 
El lunes proseguirán los festejos  populares y a las once de la noche baile de fin de fiesta.
 
Además de cuanto hemos anunciado tendrán lugar otros actos en el transcurso de la Fiesta Mayor, entre los que sobresale el concurso de pesca deportiva, valedero para el campeonato regional y nacional, cuya organización correrá a cargo de la Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y comarca para cuya prueba ya se han inscrito cerca de cien participantes no dudando sobrepasarán dicho número, si tenemos en cuenta que todavía faltan algunos días para su celebración.
 
Tras la Fiesta Mayor de Bonmatí serán otras las que en nuestra comarca tendrán lugar, las que en su días procuraremos dar a conocer su programación de actos religiosos y festejos populares, tal como hemos iniciado con la de nuestro pueblo vecino, cuyo incremento de población es notorio de día en día, como lo demuestra su continua y progresiva construcción de viviendas.
 
Igualment, el dia 8 de juny del 1973 es publica:
 
Para el próximo domingo y lunes, Festividad de Pascua de Pentecostés, está anunciada la Fiesta Mayor de Bonmatí, a la que asisten muchos anglesenses, cosa nada de extrañar si tenemos en cuenta su vecindad.
 
La Comisión organizadora ha programado diversos actos y festejos, entre los que sobresalen las audiciones de sardanas, bailables y concurso de pesca deportiva, cuya prueba oficial la organiza la Sociedad de Pescadores Deportivos de Anglés y comarca.
 
En la Capilla tendrán lugar diversos actos religiosos, entre ellos el Oficio Solemne.
 
Colaborarán por el esplendor a tan magna fiesta la Orquesta Maravella, Montgrins, María Ángeles y los Iris, como también Don Carlo Group y María José.
 
I el programa va ser:
 
 
 
L'any 1974 la festa encara es va fer més lluïda amb la presència de Jorge Sepúlveda, tot un “ídol” de l’època, i La Trinca, símbol de l’expressió en català en un ambient de repressió contra la llengua catalana.
 
Encara el 1974 es destacava com a fet rellevant que l’envelat fos impermeable i la pista, de parquet.
 
 
 
 
Sobre el programa de festes de l’any 1975 se’n troben dues versions, una impresa per Impremta Pagès i l’altra per Impremta Columba. Els dos són, tot i el diferent format, completament iguals. 
 
 
 
 
Destaca com a fet diferenciador el xou de La Perlas Rosas de “Tai.Pech”.
 
El 9 d’abril del 1975 es va publicar al diari Los Sitios un escrit on, a part d’anunciar la festa, es feia un homenatge a Manuel Bonmatí de Cendra:
 
La Fiesta Mayor de Bonmatí es movible, no es fija, por cuanto su celebración siempre coincide con la Festividad de la Pascua de Pentecostés, que tanto puede ser en mayo como en el mes de junio.
 
En alguna que otra ocasión hemos dedicado algunas líneas a este pueblo creciente, cuyas urbanizaciones proliferan grandemente, desde que se inició el Grupo de Viviendas denominado "Bon Día", que es la admiración de propios y extraños.
 
La fundación de la Colonia de Bonmatí debe buscarse en la persona de don Manuel Bonmatí, cuyo ilustre personaje nació en dicha Colonia en el año 1865, poniendo a la práctica sugerencias de su difunto padre, con su talento ordenador y laboriosidad constante, venciendo un sin fin de dificultades, pudo lograr tales propósitos, que no son otros que la fundación de una Colonia, orgullo de la Comarca por su privilegiada posición, la que viene proporcionando mucho trabajo a centenares de obreros.
 
En premio a su laboriosidad e inteligencia, mil veces demostrada, fue nombrado senador del Reino, por lo que mereció el título de excelentísimo.
 
Fue, asimismo, fundador y propietario del periódico "El Norte" de Gerona y jefe del Partido Tradicionalista.
 
Mecenas de artistas y estudiantes, lleno de virtudes y méritos, cuyo noble proceder falleció en su casa solariega, junto a su Molino, en el año 1914, cuando contaba 59 años de edad.
 
En la referida Colonia, más bien diríamos hoy pueblo, hay una plaza dedicada a su nombre, en la que, año tras año, se interpretan sardanas, tal vez en su honor, como recuerdo de un pueblo agradecido hacia una persona que tanto hizo por su pueblo.
 
La Fiesta Mayor de Bonmatí se celebrará, Dios mediante, durante los días 18 y 19 del próximo mes de mayo, cuya programación de actos y festejos ya ha iniciado la Comisión de Fiestas, habiendo sido contratada la cobla orquesta La Principal de Girona, como también conjuntos musicales, los cuales darán el esplendor de la fiesta.
 
De momento podemos anticipar que la parte musical correrá a cargo de buenos conjuntos, y la presencia de la cobla La Principal de Girona en la Plaza de Don Manuel será, una vez más, un cálido homenaje a tan ilustre personalidad, hoy día, como siempre, tan querido por su pueblo, el cual, no obstante el paso del tiempo, nunca le olvida y siempre le admira.
 F. B. V.
 
De la festa del 1976 no se'n té la programació, però se sap que la pubilla d’aquell any va ser Marta Pla i les dames d’honor, Victòria Masachs i Anna Masachs.
 
De la festa de l’any 1977, es troba publicat el dia 25 de maig el següent escrit al diari Los Sitios:
 
FIESTA MAYOR DE BONMATÍ
 
No obstante la decadencia de las Fiestas Mayores en nuestra comarca, la vecina población de Bonmatí se dispone a celebrar la suya durante los días 29 y 30 del presente mes, en ocasión de la Festividad de Pascua de Pentecostés.
 
Transcurridos ya los días festivos «dels Rosers» de La Sellera de Ter y Amer, ahora le toca el turno al vecindario bonmatinense de celebrar su Fiesta Mayor, cuyos vecinos abrirán de par en por sus brazos para recibir al forastero que acudirá a tan hospitalaria población para compartir y gozar de los actos y festejos programados, los cuales, no hay duda, han de ser de la complacencia de cuantos acuden a la fiesta, que por ser la primera en nuestra comarca, ha de resultar más bella y atractiva al propio tiempo que muy concurrida.
 
Esta población siempre se ha distinguido por su perfecta organización, lo que ha hecho posible que su Fiesta Mayor haya merecido el calificativo de hermosa, tal como queda definido en la siguiente rima:
 
La nostra Festa Major,
que celebrem en primavera,
de totes és la millor,
la més bella i encisera.
 
La población de Bonmatí es laboriosa y procura siempre para el futuro, se interesa por todas sus cosas, por insignificantes que sean, avanza, se engrandece, y fiel testimonio de ello es la construcción de muchas viviendas de un tiempo a esta parte, de entre ellas el «Grun Bon Dia», que también tiene su rima;
 
A Bon Dia tot somriu,
és primavera florida.
Tot és bell, tot és ¡oliu,
és l'encís de nostra vida.
 
El poeta, enamorado de su paisaje también le ha dedicado otras rimas, como éstas:
 
Des del cim d'eixa muntanya
et velg més bell, Bonmatí,
el Ter que tot l'any et banya
sembla més riu des d'ací.
 
I com creixes cada dia,
com avances I et fas gran,
és així com jo et volia,
un Bonmatí ressonant.
 
Una vez más la vecina población de Bonmatí se dispone a celebrar su Fiesta Mayor, de cuyos actos y festejos programados procuraremos dar amplia información a su debido tiempo.
 
Serán muchos los comarcanos que se darán cita a la misma, entre los que figurarán los anglesenses, cuya presencia es ya tradicional, cosa nada de extrañar si tenemos en cuenta que es la población más vecina, de Ia que tan sólo dista cuatro kilómetros, por lo que pueden considerarse unos vecinos más, entre los bonmatinenses, el pueblo en fiestas.
 
L’any 1979 es va crear l’Agrupació d’Activitats Culturals i Festives, presidida per Josep Capella, i va sorgir una nova etapa de les festes majors de Bonmatí, anomenades a partir de l'any següent "Festes de Primavera".
 
La del 1979, doncs, va ser una festa "de transició" entre una etapa i una altra, i la trobareu inclosa a l'article referent a les Festes de Primavera.