La Rondalla 4 Vents

L’any 1981 es va crear la Rondalla 4 Vents sota la direcció de Mn. Àngel Pla.
 
Mn. Àngel, veient que al poble no hi havia cap oferta musical per a la mainada, va contactar amb Mn. Marcel·lí de Salitja, que tenia una rondalla al seu poble i una trajectòria musical de molts anys, per tal de muntar unes classes de música perquè els nens i nenes poguessin aprendre una mica de solfeig i, al mateix temps, a tocar la flauta.
 
Les classes setmanals es varen anar seguint amb una gran participació.
 
Un cop apreses les primeres notes musicals i les primeres cançons amb flauta, ja van començar a afegir-s'hi altres instruments: la melòdica, l’harmònica, la guitarra i l’acordió.
 
Al cap d’un any de fer classes, Mn. Marcel·lí ho va haver de deixar. Va ser a partir d’aquell moment que Mn. Àngel es va fer càrrec del grup, per poder continuar les classes i formar la rondalla, que més endavant va passar a anomenar-se “Rondalla 4 Vents”.
 
El 1981 la rondalla va fer els primers concerts. Una de les primeres actuacions devia ser per la festa major de Sant Julià d’aquell any.
 
Avui (30 d’agost): A 2/4 de 12 del matí ofici cantat per la Rondalla de Bonmatí, a l’Església Parroquial. Seguidament dues sardanes a la Plaça de la Capella, per l’Orquestra Farnense.
 
A partir d’aquell moment varen fer bastants concerts i actuacions. Normalment cantaven a les misses importants del municipi i feien també dos concerts tradicionals: el de Santa Cecília i el de Sant Esteve, a part d’altres petits concerts per Pasqua o durant la festa major, com és el cas de l’any 1982, que es va oferir un concert a l’envelat el dissabte de la festa.
 
A part de les actuacions al poble, la rondalla també havia anat a localitats del voltant, on solia cantar una missa i després oferia un petit concert.
 
Un dels pobles on potser va fer més actuacions va ser Llorà.
 
També un any, devia ser l’any 1982 o 1983, la rondalla va anar a cantar la missa del gall i oferir un petit concert a Castell d’Aro.
 
Al mateix temps que dirigia els assajos amb la rondalla, Mn. Àngel va començar a fer classes de piano a la mainada que hi estava interessada. Les classes es portaven a terme el dissabte i, a part de les lliçons de piano pròpiament dites, feia classes de solfeig. Com que no hi havia pianos per les cases ni possibilitats de poder-ne adquirir, Mn. Àngel va traslladar el seu piano des de la rectoria a la sagristia, on els alumnes anaven durant la setmana per fer l’estudi individual (mitjançant un horari establert tothom sabia l’hora que li tocava estudiar i on era la clau per poder-hi accedir).
 
L’objectiu final, per mossèn Àngel, era poder adquirir un orgue electrònic per a l’església, que també es pogués fer servir per als concerts, i poder diposar d'acompanyament musical en les misses dominicals.
 
Per poder cobrir l’import de l’orgue, a cada actuació es passava la barretina.
 
En el programa del Concert de Santa Cecília de l’any 1982 hi deia:
 
Es passarà la BARRETINA, acceptant la vostra col·laboració voluntària per comprar un ORGUE ELECTRÒNIC.
 
L’orgue al final es va poder comprar i es va estrenar aquell mateix any, pel concert de Nadal.
 
En aquest mateix programa també s’enumeraven els membres que en aquell moment formaven la Rondalla:
 
Els més petits de la colla: Joan Canals, Alfons Coll, Josep Antoni Fernández, M. Rosa Martín, Mar Puig, Isabel Romero, Judith Roura, Ricard Vidal.
 
La Rondalla: Antoni Canals, Joana Capella, Ampar Fernàndez, Carles Fontané, Maria Garcia, Eduard Gifre, Anna Gifre, Ricard Grabulosa, Marta Pibernat, Ester Pujolràs, Josep Quer, Lourdes Rabionet, Xavier Rabionet, Lluís Roura, Susana Roura, Xavier Roura, Ester Serarols, Lídia Serarols, Rosa Solergastó, Anna Taberner, Màxim Vidal i Santi Vidal.
 

En el programa també hi deia:
 
L’esforç posat per tots aquests joves, la seva habilitat, els seus cants, creiem que bé mereixen l’assistència i l’impuls de les nostres famílies.
 
Altres membres de la Rondalla que apareixen en el programa de Santa Cecília de l’any 1982 són: Sílvia Antoner, Mariona Caparrós, Marc Puig, Raimond Serra, Jaume Sureda, Regina Sureda, Marta Taberner i Fani Trias.
 
 
L’any 1983, per problemes de salut, Mn. Àngel va haver de deixar la Rondalla, i va passar a dirigir-la en aquell moment Josep Ramon Llobet, que va continuar fins l’any 1988, quan la Rondalla 4 Vents es va desfer. Josep Ramon tenia altres objectius i la resta de membres, que havien anat creixent i que la majoria ja érem adults, també.
 
L’etapa de Josep Ramon podem dir que va ser el període de refinament de la Rondalla. Ja no era tant tocar i cantar, sinó fer-ho amb un caire més professional.
 
Es van treure les melòdiques i les harmòniques, s'hi van introduir les flautes contralts, i l’acordió va perdre protagonisme en favor de l’orgue. Les peces més elaborades pel que fa a so van anar traient protagonisme a les veus, tot i que n’hi continuava havent.
 
La Rondalla va durar en total uns 7 anys. Uns anys en què molts de nosaltres vàrem aprendre a estimar la música i gaudir-ne.