El grup de teatre Escena 83

L’any 1983, com es pot deduir pel nom, va néixer el grup de teatre Escena 83, dins del marc de l’Agrupació d’Activitats Culturals i Festives de Bonmatí, que havia nascut al poble el 1979. La iniciativa va sortir concretament de Jordi Quer Coll, per tal de fomentar el teatre al poble tot preparant una obra, concretament una comèdia, per representar el divendres de la festa major (anomenada Festes de Primavera en aquella època). Res millor que començar la festa amb un bon tip de riure!!
 
Així va ser com aquell primer any, amb molt d’entusiasme, es va preparar l’obra Especialitat en homes, d’Assumpta González. Una obra de situació on els malentesos porten a un embolic... En resum, una obra per a la festa, feta per gent del poble, sense cap altra pretensió que passar-ho bé i fer-ho passar bé a la gent.
 
Els que varen participar en aquella obra encara en recordem moltes anècdotes.
 
Tot i que no hi diu al programa, en aquesta obra la direcció va ser compartida: en un primer moment se’n va fer càrrec Jordi Quer Coll i més endavant passar a dirigir-la Joan Fontané.
 
 
L’èxit i l’acollida del poble va ser molt important, i això va animar el grup, al principi sense nom, a constituir-nos com a Escena 83 i a oferir una obra per la festa major en els anys següents.
 
Les obres portades a terme, per ordre cronològic, varen ser:
 
- Any 1984: Necessito una infermera, també d’Assumpta González.
 
 
- Any 1985: L’estiuet del Senyor Martí
 
 
Aquest any ja es va deixar com a autora de referència Assumpta González i es va passar a Lluís Cocquart.
 
- Any 1986: Pitonissa, no m’enredis, de Lluís Cocquard.
 
Per portar a terme totes aquestes obres, cada any a l’estiu ens arribàvem uns quants a l’editorial Millà de Barcelona per adquirir unes quantes obres, les que en aquell moment o bé pel títol o bé fullejant-les una mica semblava que podien ser interessants.
 
D’obres se’n llegien moltes, però molt poques complien les expectatives inicials i una d’aquestes escollides era la que es triava per assajar per a la festa de l'any següent.
 
L'última obra que va portar a terme Escena 83, l’any 1987, va ser No totes les flors són de plàstic, de Ventura Porta Rosés.
 
 
 
A partir d’aquell moment es va voler donar un altre caire a la festa major i es va suprimir el teatre del divendres, motivat també per altres interessos dels membres del grup, fins que gairebé deu anys més tard, el 1996, va tornar a reaparèixer amb el grup La Tetera i la seva primera obra: Arribaré a la set... mort.