La primera acció de teatre a Bonmatí (de què en tinguem constància) va ser l’any 1912, quan la colònia ja disposava d'un centre recreatiu (situat al lloc que durant anys va ser seu d'una entitat bancària, a la plaça Don Manuel).
La secció recreativa d'aquest local social, el 1912, va fundar un grup de teatre, encapçalat per Joaquim Jolis, que va estrenar les seves dues primeres obres, El Jefe de la Coronela i El primer dit, el desembre d’aquell mateix any.
El Diario de Gerona de Avisos y Noticias ho anunciava així, el 28 de desembre del 1912:
El domingo pasado en Bonmatí en el Centro de Obreros de acción social se inauguró el teatro representándose el hermoso drama en tres actos 'El Jefe de la Coronela" y el sainete "El primer dit" a cargo de la sección recreativa de dicho centro, siendo grande el éxito obtenido pues se vieron coronados sus trabajos por numerosa concurrencia que llenaba el local. Felicitamos cordialmente a la Junta de dicha entidad.
A partir d’aquí cal suposar que el grup va seguir oferint obres de teatre amb una certa regularitat. Però no és fins l’any 1915 que, a través de la revista Art i Sport, tenim constància de la seva activitat.
El febrer del 1915 es va fer una representació a càrrec del grup La Amistad de Girona, i així es publicava el dia 21 de febrer:
Les obres “Amor de madre”; “Un ninot de molles” i “Un tros d’home”, foren les que posaren en escena el dia 7 del corrent la Secció còmica-dramàtica de La Amistad de Girona. Amb una execució immillorable assoliren grans aplausos els senyors Barnadas, Patells, Mitjà, Sánchez i Julià.
La senyora Boix també fou molt aplaudida.
Probablement aquests aficionats inauguraran un nou teatre que s’està construint en aquest poble.
El 28 de febrer d’aquell mateix any, ja varen ser els mateixos aficionats de Bonmatí els que van portar a terme una representació. Així es publicava el dia 7 de març:
BONMATÍ. En aquesta colonia també hi ha un estol de joves que's desvetllen per la dignificació del Teatre; això ens alegra i ens fa creure, optimistes, que'l Teatre, encar no pot morir, que ha de viure eternament, mentres hi aixin aficionats que, sentint-se patriótics, treballin desinteressadament per la vivificació del Temple educatiu dels pobles.
I, el dia 28 ho demostraren els aficionats de Bonmatí amb la perfecte presentació del drama «Un Jefe de la Coronela» i la comedia «La carretera nova». L'execució a cárreg dels senyors Pedrosa, Coll, Maciá, Pedragosa, Ferragut, Canals, ajustadíssima.
El Sr. Jolis, fundador i ánima de la secció se mostrá tot un actor, logrant en els moments més difícils, cautivar i impresionar a l'auditori que l'aplaudí calorosament. D'ell, poden molt apendra els restants aficionats.
La Srta. Bol, com sempre, cumplí bé, havent sigut molt aplaudida.
Avant i no desmaiá!
I també hi va haver representació el dia 28 de març. El dia 8 d’abril se'n publicava una crònica:
BONMATÍ.- El dia 28 del prop passat mes en el Centre de la Colonia de Bonmatí, per la secció d'aficionats de la casa es posà en escena el drama d'en Pitarra «Les joies de la Roser» i el joguet «La Capseta de petóns». La Sta. Bol amb el dificil paper de «Roser» molt acertada; i ajustats els Srs. Padrós, Pedragosa, i Macià, amb sos respectius papers, peró no els Srs. Canals i Ferragut. El Sr. Coll, molt bé, com mai l'havíem vist.
També 'ns comunica el nostre corresponsal i ens mareix tota la confiança, que el Sr. Jolis, director, estigué amb «Bernat» acertadissim, logrant junt amb la Sta. Bol, grans i meritoris aplausos. Dit senyor mes que aficionat sembla un verdader actor.
En el joguet, tots els que hi prengueren part cumpliren, com era d'esperar.
En el mateix centre debutà el dia 21, una companyia infantil, dirigida per el Mestre de la Colonia Sr. Francesc Lusilla, representant les comedietes: «El ballet de la Masia», «El quarto de les rates» i «Aucellets fora del niu» agradant l'interpretació. Mereix el Sr. Lusilla l’elogi just, per sa acertada iniciativa. La Secció dramática, amb la cooperació de la Sta. C. Padrós, representaren amb acert la comedia «Un pis a I'ensanche». - C.P.
Tal com es pot veure, no tan sols hi havia afició entre el jovent, sinó que també des de l’escola, amb l'ajut del mestre Francesc Lusilla, es feia participar en el teatre els infants de la Colònia.
Ara bé, no a tothom agradava el teatre, i menys a les forces vives de la Colònia. I, a més, era l'època de la irrupció del cinema mut. Joaquim Jolis se'n queixava en una carta adreçada a la revista Art i Sport que va sortir publicada en l’edició del 30 de maig:
Carta abierta al público en general y al de la Colonia de Bonmatí en parlicular.
Sr. Director de ART I Sport
Gerona
Muy Sr. mío: Con fruición Sr. Director, he leído todos los números de la publicación quincenal Art i Sport, y me congratulo de poder decir a V. que coincidimos perfectamente y en todas sus partes en la manera de apreciar el valor del arte escénico y especialmente el dramático, por el cual no solamente siento una verdadera afición, sinó que en mí lo considero como un elemento indispensable para vivir; llego en fin a creer que el arte dramático es más que arte, religión; y como a tal lo siento y profeso. Dijo V, en el número 5, al reseñar la representación que del drama «Un Jefe de la Coronela» se dió en Bonmatí, que “el Teatro no morirá”.
Yo también creo lo mismo y lo afirmo: el Teatro no morirá, ni puede ni debe morir mientras y a falta de grandes actores, resurjan jóvenes, que impulsados por la afición se agrupen y formen lo que se llaman compañías de aficionados.
Repito: el Teatro no morirá, ni puede ni debe morir; pues para la vida intelectual de las naciones, no solamente es necesario, sinó que es indispensable, tan indispensable como lo es para los cristianos la fé Católica.
Lo malo es que todos los que sentimos esta vocación, los que laboramos para la elevación del templo de la cultura, no tengamos directores aptos y desinteresados que espontáneamente se presten a ayudarnos en nuestra empresa y nos veamos en la imprescindible necesidad de interpretar las obras según nuestro cortísimo criterio y según nos dictan los escasos grados de instrucción que hayamos podido recibir.
Además de eso, tenemos que luchar contra obstáculos grandiosos, como la falta de tiempo para el estudio, pues hijos del trabajo en la fábrica, ésta nos absorbe todo el tiempo desde las cinco de la mañana a las seis y media de la tarde; Nos falta también la protección de los elementos pudientes, como trataré de demostrar.
Luego, como y dicen en el último número, tenemos esa colección de music-halls, en los cuales en muchos' de los casos, en vez de rendirse culto al arte, se rinde a la desmoralización y al escándalo; es este un factor, importante que además de restar mucho público a las representaciones dramáticas, contribuye en gran manera a la degeneración de los pueblos dada la tolerancia y poco escrúpulo de ciertos gobernantes.
Viene después el Cine. El Cine es ciertamente uno de los más grandes adelantos y uno de los inventos modernos en el que el genio humano ha sabido demostrar un grandiosísimo estudio artístico.
Esas casas impresionadoras de películas, necesitan para ello, contar con una compañía mímica, cómica o dramática, según el asunto que se impresiona, pero una vez la cinta ya está impresionada, aunque en ella queden todos los pasos de aquella situación cómica o dramática, aunque queden en ella con toda la' realidad, el gesto y postura del actor, le falta lo principal; la dicción, en la cual se encierra, precisamente, el verdadero arte.
Únicamente el teatro, es pues, la verdadera aula en donde se puede nutrir al pueblo de civismo y cultura.
Por lo que atañe a la protección de que hablaba anteriormente, aquí en Bonmatí, es lo que nos falta. Los elementos poderosos de la Colonia no saben ver en el Teatro más que un medio de divertir al pueblo; no ven que significa cultura, civilización y arte. Y lo demuestra el solo hecho de que estos señores se hayan proporcionado un Cine para substituir las representaciones dramáticas por esta clase de sesiones que yo llamo de aburrimiento.
Afortunadamente, el público no corresponde a sus deseos y para mayor gloria del arte dramático, estas sesiones de Cine en ésta, se ven poco menos que desiertas. No es que yo me alegre de ello, al contrario, lo deploro; pero a pesar de ello, siento cierta satisfacción interior, pues ello me hace creer en el resurgimiento del arte dramático en Bonmatí, en plazo muy corto.
Joaquín Jolis.
Bonmatí, 18 mayo 1915.
A partir d’aquest moment, no se sap si el teatre va continuar, però després d’aquesta carta ja no s’ha trobat més documentació escrita sobre activitats teatrals a la Colònia durant molts anys.
Tot i que es creu que a les dècades dels anys 1940 i 1950 hi va haver algun tipus d’agrupació teatral, no se'n té cap constància, fins al 1966, sota la direcció de Mn. Àngel Pla. El dia 13 de maig del 1966 el diari Los Sitios de Gerona publicava:
En la Sala Catequística de la vecina población de Bonmatí tendrán lugar, durante los días 14, 19 y 22 de los corrientes, interesantes veladas teatrales a cargo de la juventud de aquella localidad.
Se pondrán en escena las obras tituladas «La Rosalina» y «Seis retratos, tres pesetas», y serán intérpretes: Remedios Hosta, Carmen Pol, María Armengol, Antonia Figuerola, Amelia Núñez y Luisa Riera, en la primera obra, y en la segunda: Jorge Garangou, Luis Torrent, Antonio Escobar, Ernesto Pol, José Matas, Pedro Masachs y Antonio Puig. Además habrá recital de poesías a cargo de niños y niñas que habrán celebrado la Primera Comunión y Comunión Solemne.
Més tard, l’any 1969, concretament el 13 de març, el diari Los Sitios de Gerona publica:
El conjunto de aficionados al arte de Talia de Bonmatí y Vilanna, pondrá en escena la obra original de Rafael Anglada, titulada "L'amor venia amb taxi", cuyo reparto correrá a cargo de las señoritas María Ángeles Torrent, María Pagés, María Rosa Casacuberta, Montserrat Pujals y Asunción Boixés y de los jóvenes Sebastián Serrano, Miguel Figarola, Luis Torrent y Jorge Garangou, cuidando de los efectos especiales Pedro Torremilans, con la colaboración del Reverendo don Pedro [Àngel] Pla.
La primera representación tendrá lugar el próximo sábado, día 15, en el Cine Espinet, de Vilanna, y la segunda, el domingo, día 16, en la Sala Catequística de Bonmatí.
Auguramos un completo éxito teatral al conjunto de aficionados de Bonmatí y Vilanna, cuyos componentes han venido ensayando con el mayor interés la obra en tres actos de referencia, para dejar constancia de su valía ante su público preferido, el cual no habrá de regatearle el más sincero y cálido aplauso.
A partir d’aquest moment ja no es troba cap més notícia relacionada amb el teatre, tot i que alguna representació o altra es feia a l’escola.
CaI esmentar la representació dels Pastorets que van portar a terme l’any 1980 els cursos superiors de l'escola amb la intervenció de la resta d'alumnes. Aquesta representació es va portar a terme dins l’església.
La pròxima referència al teatre que es troba és de l’any 1983, dins el context de les Festes de Primavera, a càrrec del grup Escena 83.