La cotonera Joaquim Estrany i Fills

Un cop acabada la primera nau de la colònia, la primera indústria que s'hi va establir va ser la fàbrica de filatura de l'empresari barceloní Joaquim Estrany i Vintró, que havia firmat contracte amb Manuel Bonmatí de Cendra el 19 de desembre de l’any 1896, precisament en el moment en què es començaven a dur a terme els treballs previs a l'aixecament de la colònia.

De fet, en el contracte ja s’esmentava que aquesta fàbrica es construiria entre el molí del Llor i el riu Ter i que tindria 72 metres de longitud i 28,8 d’amplada.

No va ser fins gairebé dos anys més tard, l’any 1898, que Joaquim Estrany va poder posar la seva fàbrica en marxa, moment en què van arribar també els primers treballadors de la indústria.

L'any 1900 es van produir vagues dins del sector tèxtili i sembla que els treballadors de la fàbrica d'Estrany i Fills no es van afegir a la vaga. Tot just havien estat contractats i volien continuar gaudint de la seguretat dels seus llocs de treball i els seus habitatges. Això els va provocar problemes amb altres treballadors que estaven en vaga a Anglès i altres localitats.

El propietari de la raó social Joaquim Estrany i Fills va tenir un enfrontament amb obrers a la carretera d’Anglès. Estrany va disparar el seu revòlver durant la disputa i, a conseqüència de l’incident, una nena de 13 anys, treballadora de la Burés, va resultar ferida. 

La notícia la va publicar el Diario de Gerona de Avisos y Noticias i el succés no va fer res més que encendre els ànims entre obrers.

Aquesta empresa, amb el nom d’Estrany Hijos y Cia., el març del 1903 va cedir la fàbrica i l’arrendament a la firma H. de Berenguer Sala, de Joan Berenguer, un industrial barceloní que va mantenir l’empresa fins al 1912.

[Foto extreta del llibre Colònies (i veïnats) industrials de la Selva, de Xavier Martí i Ylla, procedent de l'Arxiu de la Família Bonmatí]