Indústries Elèctriques Bonmatí

Una aproximació cronològica:
 
Any 1910:
Es crea Indústries Elèctriques Bonmatí, una central elèctrica construïda per Manuel Bonmatí i adossada al molí del Llor i que facilitarà corrent a les mines de Sant Julià.
 
Maig 1915:
El Diario de Gerona de Avisos y Noticias, el dia 5, publica:
Se ha autorizado a la Sociedad Minas de San Julián de Llor para establecer una línea de transporte de energía eléctrica desde la Central Bonmatí a sus minas así como dos estaciones de transformación. 
 

Juliol 1916:

El Diario de Gerona de Avisos y Noticias, el dia 27, publica:

Se ha concedido a don José M.ª Bonmatí la debida autorización para establecer un ramal de transporte y distribución de energía eléctrica sobre el puente del río Ter en la carretera de Riudellots a San Martín de Llémana, la estación de Bonmatí del ferrocarril de Olot a Gerona y un grupo de casas existentes al lado izquierdo de la carretera de Gerona a Anglés.

 

En aquesta foto, datada entre el 1919-1920, es pot veure que l’electricitat ja anava d’una banda a l’altra del pont. A més, també destaca l’amplada del pont, les seves arcades i també l’amplada de la barana. Benet Valentí també en destaca la falta de vegetació a les vores del Ter, possiblement de resultes de l'aiguat de l’octubre del 1919.

Juny 1925:

Josep Maria Bonmatí demana autorització per instal·lar una línia elèctrica a la Cellera, Sant Julià del Llor i Vilanna.
 
Por don José María Bonmatí, se ha solicitado autorización para instalar una línea aérea de transporte de energía eléctrica y distribución en La Sellera, San Julián del Llor y Vilanna, partiendo de su central de Bonmatí.
 
Març 1933: 
Tornen a funcionar les centrals elèctriques de Bonmatí i Vilanna.
 
La notícia ens dona referència que el desembre del 1932 a la Colònia Bonmatí hi va haver una altra inundació:
 
Després d'alguns mesos d'estar en reparació la presa i el canal, que foren destruïdes en part per les inundacions del passat desembre, tornen a funcionar les centrals elèctriques que a Bonmatí i Vilanna té en explotació la Cooperativa de Fluid Electric.
 
Abril 1933: 
Troballa d’un cadàver electrocutat
 
Ahir en el pal d'energia elèctrica de Bonmatí fou trobat el cadàver de Josep Pla Subirós mort electrocutat a l'intentar tallar un fil d'alta tensió.
 
Es creia que l'infortunat volia tallar el fil per vendre’l per necessitat.
 
Novembre 1972: 
Anunci en què Enher comunica l’adquisició d’Indústries Elèctriques Bonmatí.