Els primers habitants de la Colònia Bonmatí

Sent la Colònia Bonmatí un nucli obrer de nova construcció, això fa suposar que els primers habitants del poble varen ser les famílies dels obrers de les indústries que s'hi van establir. Cal recordar que el 1898 es va acabar la construcció de la primera nau i del primer grup d’habitatges (carrer Sant Ramon). Aquesta primera nau va ser llogada a la raó social Joaquim Estrany i Fills. Per tant, aquesta firma va portar els primers habitants a la colònia. Després, l’any 1901, va venir la raó social H. Vicente Casacuberta i el 1903 s’hi va establir la paperera Salvador Torras Domènech, que va portar un nombre important de gent.
 
No obstant això, realment els primers habitants de la colònia varen ser els que la van construir. En aquest sentit, la primera família que hi va viure va ser la família Sánchez. En Mingo Sánchez, originari d’un poble de l’Aragó anomenat Albeda, va venir a Catalunya a treballar en el cremallera de Montserrat. Un cop acabada la construcció, el 1895, va prendre part en la creació de la xarxa viària del tren d’Olot en el tram que va fins a Amer. I va ser precisament a Amer, on vivia i on es va casar, que Lluís Bonmatí de Cendra, germà de Manuel Bonmatí, li va oferir de canviar de feina i entrar a treballar a la colònia que el seu germà pensava construir. Així va ser que, a l’inici de les obres, el dia 20 d’abril del 1896, en Mingo va entrar a treballar com a capatàs de la brigada de jornalers.
 
Com que encara no hi havia habitatges construïts, Manuel Bonmatí va instal·lar en Mingo i la seva esposa, Caterina, en un estatge del molí del Llor. Allí va ser on va néixer la seva filla Maria, que és la primera criatura nascuda a la Colònia Bonmatí.
 
Un cop acabada la construcció de la Colònia, en Mingo i la seva família es van traslladar a viure al número 1 del carrer Sant Ramon, i la Caterina hi va obrir un establiment de venda de queviures i un estanc.
 
Un altre dels primers pobladors de la colònia va ser Marià Citoler. En Marià era originari també de l’Aragó, concretament de Binacet. L’any 1891 va establir-se en aquestes contrades junt amb la seva família pel fet que s’estava fent la via del tren d’Olot. Durant la construcció de la línia ferroviària, en Marianet va demostrar que era un treballador eficient i, un cop va entrar en servei el ferrocarril, es va quedar com a treballador de la companyia fins que li va arribar l'hora de la jubilació. Va ser nomenat mosso de l’estació i el seu destí va ser Bonmatí, on hi va ben arrelar.
 
Una altra família de les primeres que es van establir a la colònia va ser la d’en Ramon Capdevila, anomenat el Refilat, que va obrir un hostal al número 2 del carrer Sant Ramon. En Ramon va fer de paleta a la colònia durant la seva construcció i quan l’obra es va acabar va començar a treballar per a Manuel Bonmatí com a cotxer.
 
Altres famílies van ser els Casacuberta, la família d’en Joan del molí, els Santesteve, la Paula serena, els Rajolet, en Pelegrí, en Pinyana, el Pinsà, el Cucut, els Ferragut, en Manel manyà, en Met Rigau, en Gubau, en Pipa, en Pere Vinyoles, en Sala, els de la Funderia i un llarg etcètera.
 
El 1903, un cop acabats els habitatges del carrer del Pi, la paperera Torras, procedent de Sant Joan les Fonts, va posar en marxa la segona fàbrica i va portar a la colònia una bona colla de treballadors i les seves famílies.
 
Aquestes famílies que van arribar el 1903 tanquen el grup del que podríem anomenar els primers habitants de la colònia obrera. Unes famílies de gent treballadora i humil que amb la seva força, la seva voluntat, les seves alegries i les seves tristeses, van anar configurant tota una estructura de poble.
 
[A la foto, la família Solà, coneguts com els "França"]