Amenacen de tancar la Fundició

Va tenir lloc: 
Diumenge 27 d'octubre de 1985

La Generalitat amenaça de tancar la Fundició si aquesta empresa no deixa de contaminar. 

Aquesta no seria la primera vegada ni l'última que hi hauria queixes per la contaminació provocada per la Fundició. Aquesta vegada, però, amb l'amenaça de la Generalitat d'un tancament que no es va arribar a dur a terme.

El Punt Diari es feia ressò de la notícia:

La Generalitat tancarà la fundició de Bonmatí si no deixa de contaminar

SANT JULIÀ DE LLOR-BONMATÍ (De la nostra Redacció).— La fàbrica-fundició de plom que existeix al terme municipal de Sant Julià de Llor Bonmatí podria ser clausurada per la Generalitat en cas que no hagi aplicat les mesures correctores necessàries per acabar amb la contaminació de plom detectada a l'indret. El termini de què gaudeix l'empresa s'acaba a primers del mes de novembre i, segons el mateix alcalde Josep Vidal, «no hi ha coneixement que s'hagin pres les mesures necessàries», davant la qual cosa fonts de la Generalitat han assegurat a PUNT DIARI que, «si a principis de novembre la fundició no ha enllestit el tema, l'haurem de clausurar».

La contaminació que provoca la fundició no és greu, segons les anàlisis que s'han practicat, però sí que preocupa els habitants d'aquest municipi, sobretot perquè es tracta de plom, la solució del qual és acumulativa a la sang. Malgrat que no hi ha motius per creure que la contaminació sigui realment alta, el temor que es pugui agreujar la situació, si més no, que no s'hi pugui posar remei és patent a la població.

Ara per ara, l'empresa encara té temps d'adequar les seves instal·lacions per eliminar el màxim que pugui la contaminació, que afecta sobretot l'escola pública que hi ha propera. Precisament l'Associació de Pares d'aquesta escola féu la queixa en el seu dia del perill que per a la mainada implicava el fum de plom, tot i que en les anàlisis de sang fetes a uns quants alumnes es demostrava que l'índex era quatre vegades inferior al preocupant.

L'Ajuntament de Sant Julià del Llor-Bonmatí manifestà que és un tema sobre el qual no té competències directes i que no té coneixements que s'hagin pres les mesures correctores adients. En cas que, un cop acabat el termini, l'empresa no hagi adequat la seva instal·lació, l'ajuntament confia que la Generalitat prendrà mesures.