El 6 d’octubre de l’any 1934 Lluís Companys declara l’Estat Català en la República Federal Espanyola. L’exèrcit, seguint instruccions de Madrid, declara l’estat de guerra a Barcelona. El dia 7 d’octubre, al matí, els governs de la Generalitat i l’Ajuntament s’han de rendir i els seus dirigents són empresonats. L’Estatut d’Autonomia queda suspès i, finalment, la Generalitat també queda suspesa.
Comença un període negre de dos anys de corrupció política i tensió social.
En el cas de la Colònia Bonmatí, amb la proclamació de l’Estat Català, el delegat d'ordre públic i caporal del Sometent d'Amer, Emili Riera, va nomenar sotscaporal Florian Marcó i li va donar ordres concretes de suspendre en les funcions dels seus càrrecs l’alcalde i tinent d'alcalde de la Colònia de Bonmatí i fer una requisa d'armes.
Això, però, va tenir les seves conseqüències, ja que amb la caiguda del dia 7 d’octubre de Barcelona, aquestes persones van ser empresonades i, arran de denúncies presentades per certs membres amb influència dintre de la població, entre ells Josep Massana, varen ser sotmeses a consell de guerra.
El consell de guerra es va portar a terme el febrer del 1935.
Les persones detingudes i jutjades varen ser Florian Marcó Tràfach, Pere Martí Soler, Emili Grabalosa Gallart, Fèlix Fornés Farró i Antoni Puntí Salas.
El consell de guerra va fer constar que Florian Marcó Tràfach, acompanyat dels quatre acusats restants i seguint instruccions del sometent d’Amer, que l’havia proclamat sotscaporal, el dia 6 d'octubre a la nit va destituir l’alcalde pedani i tinent d'alcalde de la colònia i va requisar les armes de diverses persones del poble, entre elles Josep Massana i Manuel Bonmatí.
El consell de guerra també va recollir que l’endemà, el dia 7, al matí, quan es van assabentar del fracàs del moviment, els acusats varen retornar voluntàriament les armes i la vara confiscada.
La fiscalia va demanar pena de presó menor d’un any per a tots ells, mentre que la defensa en va demanar l’absolució.
Finalment, la sentència va condemnar Florian Marcó a sis mesos de presó i va absoldre tots els altres.
Aquests fets del 1934 i les seves conseqüències no són qüestions menors dins la història del poble. La tensió continguda que varen provocar posteriorment va tenir un dels seus punts crítics en l'assassinat de Josep Massana, el 29 de setembre del 1936, i la revenja posterior dels guanyadors de la guerra, amb l’afusellament per sentència a mort de set persones de Bonmatí el dia 7 de juliol del 1939, entre les quals hi havia Florian Marcó.