La Colònia Bonmatí va patir com pocs llocs la repressió del moment.
En acabar la guerra, les fàbriques que havien estat col·lectivitzades i, en el cas de H. de V. Casacuberta, desmantellades per produir material bèl·lic, es varen haver de tornar a posar en funcionament. Pel que fa a la Paperera Torras, la represa va ser bastant ràpida perquè la maquinària es trobava a lloc i no havia sofert cap desperfecte. En el cas de can Casacuberta va ser més complicat perquè es va haver de tornar a fer tot el muntatge de les màquines.
Al fet d'haver de posar en marxa un altre cop les fàbriques, s’hi va sumar que tothom va haver de tornar a demanar un lloc de treball, fet que es va aprofitar per fer la depuració dels treballadors que havien tingut alguna significació durant la guerra, que tenien idees d’esquerres o que complien amb qualsevol altre motiu que se’ls pogués ocórrer per tal de fer prevaldre la seva força de guanyadors i poder estigmatitzar i desmoralitzar els vençuts.
Sobre la depuració dels treballadors, Benet Valentí va deixar escrit un article, “Horrible procedir dels guanyadors de la guerra el 1939”, que consta en el seu fons particular dipositat a l’Arxiu Comarcal de la Selva i que no s’ha trobat publicat enlloc.
Benet Valentí comença l’article dient:
5 de febrer del 1939. Són les quatre de la tarda i acaba de ser volat el pont de Bonmatí en plena retirada de l’exèrcit republicà. És l’última resistència que troba l’exèrcit ocupant. L’estratègia que suposa travessar el riu és la causa d’una lluita que durarà 24 hores. El dia serà un continu passar de tropes de segona línia pel carrer de Sant Ramon que, procedents de Sant Julià, que és on van creuar les abundoses aigües del Ter, es dirigeixen cap a la carretera de Constantins.