S'inauguren les obres de millora a la Colònia

El 19 d’octubre de 1985 es varen inaugurar les obres de millora i condicionament de la colònia que s’havien iniciat el juliol d’aquell mateix any. Concretament, es va intervenir en la xarxa d’abastament i sanejament d’aigües, així com en la xarxa de recollida d’aigües pluvials, i la pavimentació dels carrers.
 
Es va construir un pou per a captació d'aigües de 12 m de profunditat que, ajudat amb una eletrobomba submergible de 10 CV, podia subministrar un total de 10.000 litres/hora. També s’incloïa la construcció d'un dipòsit regulador amb capacitat de 120 m3 i una xarxa per a la distribució de l'aigua de 597 m.
 
Pel que fa a la recollida de les aigües pluvials, es va construir una xarxa de 346 m, complementada amb embornals als diferents carrers de la Colònia.
 
L’asfaltat dels carrers va ser de 4.636 m2 i, al mateix temps, es van fer voreres, amb una superfície total de 1.023 m2.
 
Aquestes obres, amb un pressupost de 21.296.000 pessetes, varen estar subvencionades en un 50% per la Generalitat de Catalunya dins el Pla d’Obres i Serveis de l’any 1984.
 
A l’acte d’inauguració hi va assistir Xavier Soy en qualitat de delegat territorial de Governació de la Generalitat de Catalunya.
Es va aprofitar l’acte d’inauguració per fer un dia festiu al poble, amb una cercavila al matí i una estirada de corda i curses de sacs a la tarda, per acabar-ho tot amb una ballada de sardanes i una sardinada popular.
 
El diari de Girona Los Sitios del dia 20 d’octubre feia la següent crònica de l’acte:
 
Les obres s’inauguraren ahir
La colònia de Bonmatí disposa d’aigua i carrers pavimentats
 
Ahir dissabte va tenir lloc la inauguració oficial de les obres d’abastament i sanejament d’aigües, així com la xarxa de recollida d’aigües pluvials i la pavimentació de diversos carrers de la colònia de Bonmatí, que compon l’antic nucli de la població.
 
L’acte d’inauguració comptà amb la presència de l’alcalde Bonmatí, Josep Vidal, juntament amb tots els membres del Consistori i amb Xavier Soy, cap de governació a Girona de la Generalitat.
 
Aquestes obres eren incloses dins el pla d’obres i serveis de la Generalitat del 1984 i han suposat una despesa d’uns divuit milions i mig del pressupost ordinari i dos milions més de l’extraordinari. Val a dir que la necessitat d’aquestes obres era molt urgent, a causa de la precària situació en què es trobaven les cases que componen la colònia.
 
Després de tallar la cinta inaugural deIs carrers, Josep Vidal va donar la benvinguda i les gràcies per la seva col·laboració i interès a Xavier Soy, que va pronunciar unes paraules. Així, va manifestar que, “de la mateixa manera que els pares ajuden els seus fills més petits, la Generalitat fa tots els possibles per ajudar el poble de Sant Julià del Llor-Bonmatí. Aquestes obres d’abast d’aigües i de pavimentació són una prova que les paraules de la Generalitat comencen a ser una realitat”.
 
Val a dir que, amb motiu de la constitució com a municipi de Sant Julià del Llor-Bonmatí el vint-i-dos de febrer del 1983, la nova plaça que s’ha format arran de les obres de pavimentació a l’entrada del poble rep aquest nom.
 
Xavier Soy també va fer esment a les obres de condicionament i pavimentació del camí de Bonmatí a Sant Julià del Llor que enllaçaria directament amb el tram de carrers asfaltats.
 
Referent a la colònia de Bonmatí, només resta per emprendre la rehabilitació de les cases amb la seva restauració tant interior com exterior, tasca que la Generalitat ja s’ha començat a plantejar.
 
Després d’un recorregut pels diferents carrers del barri antic tot el poble va participar en un refrigeri a la plaça de Don Manuel, que estava organitzat pel recent creat grup d’esplai Bonmatí, que també va realitzar una cercavila per tots els carrers del poble, tot fent explosionar focs artificials i estrenant una mulassa ¡ alguns capgrossos que  ells mateixos han confeccionat. El local que disposa el GEB per a les seves activitats els ha cedit l’Ajuntament i està situat també a les cases de la colònia de Bonmatí.